Vraag: Johannes 6:44 zegt dat God de Vader ons tot Jezus Christus trekt en dat we niet uit onszelf tot Hem kunnen komen. Ik dacht altijd dat we een vrije wil hadden om onze eigen keuzes te maken, maar dit vers lijkt te zeggen dat we hierin niet echt een keuze hebben. Hebben we hier iets te vertellen in dezen of niet?

Antwoord: Ten eerste moeten we erkennen dat God wil dat iedereen voor eeuwig leven kiest (Johannes 3:16-17). We lezen: “De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen” (2 Petrus 3:9). Hij zal Zijn aanbod van verlossing en behoud aan niemand onthouden en Hij roept iedereen op het juiste moment (Romeinen 9:15). De Bijbel leert: “Want dat is goed en welgevallig is in de ogen van God, onze Zaligmaker, Die wil dat alle mensen zalig worden [d.i. behouden worden] en tot kennis van de waarheid komen” (1 Timotheüs 2:3-4).

God roept echter nog niet ieder mens op aarde. Als Zijn huidige missie zou zijn om iedereen in dit tijdperk te redden, dan zouden we naar de toestand van onze wereld kunnen kijken en terecht concluderen dat Hij faalt. Maar dat is niet wat Hij doet. Veel mensen hebben geleefd en zijn gestorven zonder ooit iets te weten over Jezus Christus, en vele anderen zijn alleen maar blootgesteld aan een valse versie van Hem en Zijn boodschap (2 Korinthe 11:4). Maar de Bijbel verzekert ons dat er een tijd zal komen waarin iedereen het ware Evangelie zal horen en de kans zal krijgen om te reageren (Ezechiël 37:1-14; Romeinen 11:26). Intussen roept God sommige mensen vóór die tijd, als “eerstelingen” (Jakobus 1:18), om Zijn Evangelie te verkondigen in de uitdagende omgeving van vandaag.

In het boek Openbaring lezen we over twee verschillende groepen mensen die weer opgewekt worden. Eén zal opstaan tot het eeuwige leven als deel van Gods goddelijke familie, terwijl de andere zal opstaan tot een vernieuwd fysiek leven en hun eerste echte kans zullen krijgen om Jezus Christus als Verlosser te aanvaarden en te leven in gehoorzaamheid aan Gods liefdevolle geboden (Openbaring 20:4-6, 11-13). Iedereen die deze kans aangrijpt zal later weer opgewekt worden als eeuwig geestelijk wezen, en tot in de eeuwigheid leven als lid van de Familie van God. Zij die geen gebruik maken van deze gelegenheid, maar in plaats daarvan ervoor kiezen om tegen God in opstand te komen, terwijl ze volledig op de hoogte zijn van de gevolgen, zullen worden terechtgesteld in “de poel van vuur” en nooit meer leven (vv. 14-15).

EEN BUITENGEWONE ROEPING

Al sinds de keuze van Adam en Eva in Genesis 3 heeft de mensheid geprobeerd – en gefaald – om de problemen van de wereld zonder God op te lossen. Deze mislukking laat ons zien dat de wegen van de mensheid niet leiden tot waar geluk of vervulling. Maar zelfs in onze gebrekkige wereld leidt God de mensen die Hij in Zijn Kerk, het lichaam van Christus, roept en helpt hun tot berouw en inkeer te komen (1 Korinthe 1:2; 12:13; 2 Timotheüs 2:25-26).

Zij die geroepen zijn en Gods Geest hebben gekregen, hebben een grote verantwoordelijkheid om de zonde te overwinnen, en de Heilige Geest die ze hebben ontvangen geeft hun de kracht om dit te doen (Kolossenzen 3:5-10). Hun voorbeeld laat de wereld de voordelen en zegeningen zien van het leven naar Gods wet in plaats van naar de grillen van de mensheid. Dit is een weg die we moeten kiezen, want kiezen voor ongehoorzaamheid aan God heeft ernstige gevolgen (Romeinen 6:23; Hebreeën 6:4-6; 10:26-27). Deel uitmaken van Gods Kerk en het hebben van de heilige Geest ontneemt ons niet onze vrije wil; het helpt ons om onze wil verstandig te gebruiken.
God heeft mensen altijd opgeroepen om op te staan tegen de misstanden van hun tijd (Deuteronomium 8:19-20). Als u op zoek bent naar Gods waarheid en wilt leren over uw rol in Zijn koninkrijk, blijf dan de Bijbel en de verschillende hulpmiddelen die de Wereld van Morgen gratis aanbiedt onderzoeken.

Vraag God om u te leiden in het begrijpen van uw rol. Als u nu geroepen wordt, hebt u de kans om in de eerste opstanding te zijn als een van degenen die de Bruid van Jezus Christus zullen vormen en met Hem zullen regeren in het naderende zevende millennium van de menselijke geschiedenis als deel van Zijn koninkrijk. Wat een buitengewone roeping!