http://www.wereldvanmorgen.nl/bekijken_uitzendingen.php
logo

Het Verloren Evangelie van Christus

06 maart 2024Gerald Weston

Waarom wordt het ware Evangelie van Jezus Christus verwaarloosd in het reguliere christendom? Waarom horen we in plaats daarvan een ander evangelie dan dat van Jezus, zijn apostelen en het Christendom van de eerste eeuw? Waarom wordt de boodschap die Jezus drieënhalf jaar lang verkondigde genegeerd en vergeten? 
 

Vertaling

Waarom wordt het ware evangelie van Jezus Christus verwaarloosd in het belijdende christendom? Waarom horen we in plaats daarvan een ander evangelie dan Jezus, Zijn apostelen en...

het christendom van de eerste eeuw ons leerde? Waarom wordt de boodschap die Jezus drieënhalf jaar lang verkondigde genegeerd en vergeten? Het antwoord op deze vragen is eenvoudig.

Kort nadat de vroege kerk begon, deed een vervangend evangelie zijn intrede in de belijdende christelijke wereld, en de waarachtige boodschap van Jezus Christus is sindsdien verdrongen.

Maar hoe kan dat? De boodschappen die op zondagochtend in het hele land te horen zijn, moeten wel dezelfde zijn als die Jezus verkondigde.

Helaas is dat niet waar. Velen van u die deze uitzending bekijken, lezen de Bijbel. U weet wat die boodschap is die Jezus verkondigde.

Of toch niet? Is het mogelijk dat zelfs u misleid bent? Ik geef u vandaag deze uitdaging. Kijk naar wat de Bijbel zegt en vergelijk dat met de boodschap die Jezus volgens u verkondigde tijdens zijn werk op aarde.

Want ik kan u bijna garanderen dat het ware evangelie van Jezus Christus niet is verkondigd in de kerkelijke groepering waarin u bent opgegroeid.

Klinkt dat te brutaal, te arrogant om te zeggen? Is het te politiek incorrect om u de waarheid te vertellen? We herhalen vaak in dit programma: geloof ons niet, alleen omdat wij het zeggen.

En geloof uw predikant of priester niet, alleen omdat hij het zegt.

Bewijs het voor jezelf direct uit de bladzijden van u Bijbel.

Dus als u wilt horen wat het ware evangelie is, blijf dan bij me. Ik ben over vijf seconden terug.

Een warm welkom voor u allemaal van ons allemaal hier bij Wereld van Morgen.

Het ware evangelie dat Jezus onderwees wordt niet gepredikt in de reguliere belijdende christelijke kerken.

Nu weet ik dat dit een gewaagde uitspraak is en ik verwacht niet dat u deze gelooft zonder Bijbels bewijs.

Als het evangelie dat u hebt gehoord niet hetzelfde is als het evangelie dat door Jezus wordt verkondigd, en als u dat zelf uit de Bijbel kunt bewijzen, wat gaat u dan doen met die kennis? Denk er eens over na.

Een christen wordt verondersteld iemand te zijn die Christus volgt. Dus wie wil u volgen? Christus? Een populaire kerkelijke groepering? Een charismatische leraar? Familietraditie? Blijft u naar de 'kerk van uw keuze' gaan als...

die niet het evangelie van Jezus verkondigt, of kiest u een andere weg? Dit is een serieuze vraag die misschien een moedige actie vereist.

Hoe belangrijk is het om niet zomaar een evangelie te begrijpen en te geloven, maar het ware evangelie? Let op wat Jezus zei aan het begin van zijn werk op aarde, zoals opgetekend in Markus, 1:14–15: "En nadat Johannes overgeleverd was, ging Jezus naar Galilea en predikte het Evangelie van het Koninkrijk van God en Hij zei: De tijd is vervuld en het Koninkrijk van God is nabijgekomen; bekeer u en geloof het Evangelie." Ja, dat is een rechtstreeks bevel van Jezus.

"Bekeer u en geloof het Evangelie." Maar hoe kun u in iets geloven als u nooit onderwezen is wat het is? Oh, zegt u, maar ik ben niet misleid. Ik weet wat die boodschap was.

Wees daar maar niet te zeker van, want u hoort deze niet in het reguliere christendom. Dus wat is die boodschap? Wilt u die graag weten? Of voelt u zich wel gemakkelijk bij een vervalsing, net als de Korinthiërs in de eerste eeuw? Merk op hoe de apostel Paulus hen in het elfde hoofdstuk van 2 Korinthe 11:3–4 corrigeerde vanwege hun achteloze houding.

"Maar ik vrees dat, zoals de slang met zijn sluwheid Eva verleid heeft, zo misschien ook uw gedachten bedorven worden, weg van de eenvoud die in Christus is.

Want als er iemand komt die een andere Jezus predikt, die wij niet gepredikt hebben, of als u een andere geest ontvangt dan die u ontvangen hebt, of een ander Evangelie, dat u niet aangenomen hebt, dan verdraagt u dat best." Wow! Een andere Jezus, een andere geest en een ander evangelie? Als de Korinthiërs misleid konden worden, naar wie de grote apostel voor de heidenen werd gezonden, hoe zit het dan met u? Is het mogelijk dat ook u voor de gek gehouden wordt? Zou u mogelijk een andere Jezus aanbidden en een andere boodschap geloven dan hij verkondigde tijdens zijn drieënhalf jaar durende werkzaamheid? Paulus gaf niets om politieke correctheid. Hij noemde deze bedriegers in de verzen 13-15 wat ze voor hem waren.

"Want zulke lieden zijn valse apostelen, bedrieglijke arbeiders, die zich voordoen als apostelen van Christus. En geen wonder, want satan zelf doet zich voor als een engel van het licht.

Het is dus niets bijzonders als ook zijn dienaars zich voordoen als dienaars van gerechtigheid. Hun einde zal zijn naar hun werken." Nee, deze dienaren zagen er niet boosaardig uit, want ze verschenen als dienaren der gerechtigheid.

En denken we dat het vandaag de dag anders is? Er zijn veel charismatische predikers in onze wereld. Velen zijn goedhartig en doen heel veel prachtig werk, ze voeden de armen, voeren campagnes om: 'mensen tot Christus te brengen'.

Maar dit is wat Jezus zei in Lukas 6:46: "Waarom noemt u Mij: Heere, Heere, en doet u niet wat Ik zeg?" Merk op dat Hij dit ook zei in Mattheüs 7:22.

"Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; Ga weg van Mij, u die wetteloosheid werkt!" Veel mensen beweren dat Jezus hun Heer en Meester is. Het is gemakkelijk om Hem als Meester te claimen, maar het is niet zo gemakkelijk om te leven alsof Hij u Meester is.

De apostel Johannes had te maken met hetzelfde probleem van mensen die beweren Christus te kennen, maar die op hun eigen manier leven.

Is u ooit gevraagd of u de Heer kent? Hoe beantwoordt u die vraag? Wel, hier is hoe Johannes deze vraag beantwoordt in het tweede hoofdstuk van zijn eerste brief.

"En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet.

Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden.

Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft." En wat waren ook al weer de twee geboden die Jezus aan het begin van zijn bediening gaf? Bekeer u en geloof het evangelie.

Maar hoe kunt u geloven in iets wat u nog nooit hebt gehoord? Ik begrijp dat het schokkend is om te horen dat het ware evangelie van Jezus Christus tegenwoordig niet wordt onderwezen in het belijdende christendom.

Daarom daag ik u uit om het voor uzelf te bewijzen vanuit de bladzijden van de Bijbel.

De apostel Paulus zei dat iedereen die een ander evangelie verkondigt onder een vloek ligt.

Daarom is het voor u van vitaal belang om precies te weten wat Jezus en de apostelen van de eerste eeuw onderwezen.

"Toen het dag geworden was, ging Hij naar buiten en begaf Zich naar een eenzame plaats. De menigten zochten Hem en kwamen bij Hem en probeerden Hem tegen te houden, opdat Hij niet van hen weg zou gaan. Maar Hij zei tegen hen: Ik moet ook andere steden het Evangelie van het Koninkrijk van God verkondigen, want daarvoor ben Ik uitgezonden" [Lukas 4:42-43].

Ja, daarvoor was Hij gezonden en de boodschap die Hij moest verkondigen was het koninkrijk van God. Dus wat is het koninkrijk van God? Weet u het? Is het belangrijk? Absoluut, volgens de apostel Paulus. Hier is wat hij schreef in zijn brief aan de Galaten: "Ik verwonder me erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus willen verdraaien. Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt" (Galaten 1:6-8).

Wat onderwees Paulus dan? Was het hetzelfde evangelie dat Jezus verkondigde, of was het een andere boodschap? Helemaal aan het einde van het boek Handelingen, waar we de apostel in Romeinse hechtenis aantreffen, lang nadat hij de waarheid aan de mensen in Galatië had gebracht, lezen we het volgende in hoofdstuk 28:23: "En nadat zij [d.i. de Joden in Rome] voor hem een dag vastgesteld hadden, kwamen er velen naar de plaats waar hij verbleef. Hij legde het Koninkrijk van God aan hen uit en getuigde ervan, en hij probeerde hen, van 's morgens vroeg tot de avond toe, zowel uit de Wet van Mozes als uit de Profeten, te bewegen tot geloof in Jezus." Merk op dat terwijl hij hen onderwees over Jezus en hoe Hij de vervulling was van vele profetieën, zijn getuigenis dezelfde boodschap betrof waarvoor Jezus gezonden was om te verkondigen, het koninkrijk van God.

Let nu op de verzen 30 en 31, de laatste twee verzen in het boek Handelingen.

Dus wat is dan precies het koninkrijk van God dat Jezus en de vroege apostelen onderwezen? Sommigen zien het als een fijn gevoel, iets dat in de harten van mensen wordt gevestigd.

Velen denken dat de kerk in de slechte wereld van vandaag het koninkrijk van God is. Anderen denken dat het gaat over naar de hemel gaan.

En hoe schandalig het vandaag ook mag klinken, sommige mensen dachten ooit dat het Britse Rijk het koninkrijk van God was.

Geen van deze is correct.

Maar het koninkrijk dat Jezus verkondigde was geen gevoel in iemands hart. Het ging niet over naar de hemel gaan. Het was niet de kerk. En het ging niet over het christendom dat de wereld zou overnemen. Het was een boodschap over een heel echt koninkrijk dat op deze aarde gevestigd wordt, met een koning, met grondgebied, onderdanen en wetten. Tot nu toe hebben we slechts een paar van de tientallen Bijbelpassages bekeken die dit punt bewijzen.

We hebben gezien dat er zelfs in de beginjaren van de kerk een vervangend evangelie bestond. Maar het ware evangelie ging zonder twijfel over het koninkrijk van God. Het is dus tijd om te kijken wat dat koninkrijk van God precies is.

Het spreekt voor zich dat een koninkrijk een regering is die vier elementen dient te hebben.

Een koning, onderdanen, grondgebied en wetten.

Spreekt de Bijbel over zo'n koninkrijk? Het antwoord is ja.

In Daniël 2 lezen we over een ongewone droom die aan koning Nebukadnezar van Babylon werd gegeven.

De profeet Daniël ontving inzicht en legde de koning uit dat het reusachtige beeld dat hij in zijn droom zag vier grote rijken voorstelden die in het gebied van het Midden-Oosten en de Middellandse Zee zouden ontstaan.

Het eerste was het Chaldeeuwse Rijk van Nebukadnezar.

Daarna volgden volgens de geschiedenis het Medo-Perzische, het Grieks-Macedonische en het Romeinse Rijk. Dit laatste rijk zou van de ene heropleving na de andere doorgaan tot het einde van het tijdperk, wanneer de God van de hemel een koninkrijk zou oprichten.

Laten we het verhaal oppakken in vers 44.

"In de dagen van die koningen zal de God van de hemel echter een koninkrijk doen opkomen datvoor eeuwig niet te gronde zal gaan en waarvan de heerschappij niet op een ander volk zal overgaan. Het zal al die andere koninkrijken verbrijzelen en tenietdoen, maar zelf zal het voor eeuwig standhouden." Deze vier koninkrijken worden ook beschreven in Daniël zeven. Maar in plaats van een reusachtig beeld van een man, worden ze gedetailleerder weergegeven in de vorm van vier wilde beesten. En nogmaals, het laatste gaat door tot aan het einde der tijden.

Daniël 7:27: zullen "Maar het koningschap en de heerschappij en de grootheid van de koninkrijken onder heel de hemel zullen gegeven worden aan het volk van de heiligen van de Allerhoogste.

Zijn koninkrijk zal een eeuwig koninkrijk zijn en alles wat heerschappijen heeft, zal hem eren en gehoorzamen." Jezus beschreef dit koninkrijk uitgebreid in zijn gelijkenissen. En zoals we al eerder in dit programma hebben gezien, zei hij: "... Ik moet ook andere steden het Evangelie van het het Koninkrijk van God verkondigen, want daarvoor ben ik uitgezonden." Dat staat in Lucas 4:43. Realiseert u zich, mijn vrienden, dat Jezus ons het antwoord gaf op alle vier de elementen van dit goddelijke koninkrijk? Hij legde uit wie de koning van het koninkrijk zou zijn, wie het onderwerp van het koninkrijk zou zijn, waar het koninkrijk zich zou bevinden en wat de wetten zouden zijn die het koninkrijk zouden regeren.

Laten we in het vervolg van dit programma naar elk van deze punten kijken, te beginnen met wie de koning van het koninkrijk zou zijn.

De profeet Jesaja heeft over hem geprofeteerd in de beroemde passage in hoofdstuk 9:5-6: "Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, en de heerschappij rust op Zijn schouder. En men noemt Zijn naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst. Aan de uitbreiding van deze heerschappij en aan de vrede zal geen einde komen op de troon van David en over zijn koninkrijk, om het te grondvesten en het te ondersteunen door recht en gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid.

De na-ijver van de HEERE van de legermachten zal dit doen." Dit was een duidelijke verwijzing naar degene die was gekomen om een letterlijke regering op aarde in te stellen.

Veel passages wijzen ons op niemand anders dan Jezus Christus als die koning.

Maar laten we er eens één bekijken.

Toen Jezus voor Pilatus verscheen, stelde deze hem een heel directe vraag en Jezus gaf hem een heel direct antwoord. Johannes 18:37: "Pilatus dan zei tegen Hem: U bent dus toch een koning? Jezus antwoordde: U zegt dat Ik een Koning ben. Hiervoor ben Ik geboren en hiervoor ben Ik in de wereld gekomen..." Een van Jezus' beroemdste gelijkenissen staat in het negentiende hoofdstuk van Lukas. Hij gaf deze als reactie op een misverstand. Laten we eens kijken vanaf vers 11: "Terwijl zij nu dit alles hoorden, sprak Hij een gelijkenis uit, die Hij eraan toevoegde omdat hij dicht bij Jeruzalem was en zij dachten dat het Koninkrijk van God onmiddellijk zou aanbreken." Er was geen twijfel onder hen dat hij sprak over het koninkrijk dat zou worden opgericht. De kwestie was alleen wanneer. Dus in antwoord op hun onbegrip begint hij met Zichzelf voor te stellen als een edelman met een missie.

"Hij zei dan: Een zeker mens van hoge geboorte reisde naar een ver land om voor zich een koninkrijk in ontvangst te nemen en daarna terug te keren." Merk nu op dat hij hier zegt dat hij een koninkrijk zou ontvangen en zou terugkeren.

We lezen over zijn kroning in een toekomstige kroningsceremonie in Daniël 7:13–14: "Ik keek toe in de nachtvisioenen, en zie, er kwam met de wolken van de hemel Iemand een Mensenzoon.

Hij kwam tot de Oude van dagen en men deed Hem voor Zijn aangezicht naderbijkomen.

Hem werd gegeven heerschappij, eer en [let op] koningschap, en alle volken, natiën en talen moesten hem vereren.

Zijn heerschappij is een eeuwige heerschappij, die Hem niet ontnomen zal worden, en Zijn koningschap dat niet te gronde gaan." Nu terug naar de gelijkenis van de ponden.

Wat moeten zijn dienaren doen totdat Hij terugkeert? Moeten zij hun leven slijten zonder iets te doen? Of wordt er van hen, en van ons, verwacht te groeien in genade en kennis en zijn werk te doen? Laten we nog eens kijken naar Lukas 19, deze keer vanaf vers 13: "En hij riep zijn tien slaven, gaf hun tien ponden en zei tegen hen: Doe daarmee zaken totdat ik terugkom." Vv. 15-17: "En het gebeurde, toen hij teruggekomen was, nadat hij het koninkrijk in ontvangst had genomen, dat hij zei dat men die slaven aan wie hij het geld gegeven had, bij hem zou roepen om te weten wat ieder met het zakendoen aan winst had gemaakt.

Toen verscheen de eerste en zei: Heer, uw pond heeft tien ponden winst opgeleverd. En hij zei tegen hem: Goed gedaan, goede slaaf! Wees, omdat u in het minste trouw bent geweest, machthebber over tien steden." Ja, Jezus is geboren om koning te worden. Hij kwam tweeduizend jaar geleden om de boodschap van zijn komende koninkrijk te verkondigen en om zijn leven te geven als losprijs voor velen.

Hij gaf gelijkenissen die lieten zien dat we in dat koninkrijk geboren kunnen worden door de opstanding uit de dood, en dat we met hem kunnen regeren.

We moeten veranderd worden van fysiek naar geest, zoals duidelijk wordt gesteld in 1 Korinthe 15:50: "Maar dit zeg ik, broeders, dat vlees en bloed het Koninkrijk van God niet kunnen beërven, en de vergankelijkheid beërft de onvergankelijkheid niet." V. 53: "Want dit vergankelijke moet zich met onvergankelijkheid bekleden en dit sterfelijke moet zich met onsterfelijkheid bekleden." Iemand moet geboren worden in het koninkrijk van God, niet langer van vlees en bloed zijn.

Maar wat daarna? Waar zijn die steden waarover Gods dienaren zullen heersen, waarover Jezus sprak in de gelijkenis van de ponden? Zijn die steden in de hemel? Niet volgens uw Bijbel, niet volgens Openbaring 5:10: "En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen heersen ["op de aarde", SV] Maar over wie zullen zij heersen? Wie zijn deze onderdanen? Kijk in Zacharia 14:16: "Het zal geschieden dat al de overgeblevenen zijn van alle heidenvolken die tegen Jeruzalem zijn opgerukt, van jaar tot jaar zullen opgaan om zich neer te buigen voor de Koning, de HEERE van de legermachten, en om het Loofhuttenfeest te vieren." Lees heel Zacharia veertien en u zult zien dat deze onderdanen mensen van vlees en bloed zullen zijn die de Grote Verdrukking en de Dag des Heren overleven. Dit zijn geen dienaren van God in de hemel, maar vleselijk gezinde individuen die Gods volmaakte weg zullen leren kennen en ook een kans op behoud hebben, net als wij.

Samenvattend: de koning van het koninkrijk zal Jezus Christus zijn, zoals we zagen in Lukas 19:12.

Het grondgebied zal de aarde zijn (Openbaring 5:10), de onderdanen zullen mensen van vlees en bloed zijn (Zacharia 14:16) en de wetten van God zullen het Koninkrijk van Christus regeren (Mattheüs 19:17).

Als u deze video nuttig vond en meer wilt leren, zorg dan dat u uw gratis exemplaar van ons studieboekje Gelooft u het ware Evangelie? Vraag het gewoon online aan op deze website. Zo eenvoudig is het. En vergeet niet om ons kanaal te liken en u te abonneren zodat u meer video's over verschillende Bijbelse onderwerpen kunt bekijken. Wij hier bij Wereld van Morgen willen u helpen om deze wereld te begrijpen door de pagina's van de Bijbel.

Bedankt voor het kijken. Tot de volgende keer.

^