Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “Smartphone Anxiety? Read a Book!” door Rod McNair, verschenen in het Tomorrows World magazine van januari-februari 2024.

Hebt u [of ‘jij’ uiteraard] moeite om uw mobieltje onder controle te houden? Heeft het controle over u? Nu mobiele apparaten zich een weg banen naar elke hoek van ons leven, is het niet verrassend als u met ‘ja’ antwoordt. We begrijpen dat de smartphones van tegenwoordig met opzet zijn gemaakt om ons verslaafd te maken (“Algorithms of Addiction”, TomorrowsWorld.org, december 2021). De eindeloze parade van nieuwe beelden, meldingen en updates kan grote delen van ons leven in beslag nemen. Scheiding van onze telefoon kan irritatie en onrust veroorzaken en daar is zelfs een naam voor: nomofobie – van no [geen] mobiele telefoon fobie.

Velen van ons raken steeds meer gefrustreerd door de ongezonde invloed die onze telefoons uitoefenen. Als dit u omschrijft, wat kunt u dan doen? Hoe kunt u uw gezin helpen om deze krachtige technologie de baas te worden?

Hier is een krachtige oplossing: ontwikkel de gewoonte om boeken te lezen.

DE KRACHT VAN BOEKEN

Lezen werd ooit beschouwd als een kenmerk van een vrije en goed opgeleide samenleving. Toch neemt het lezen in Amerika al decennia lang af. In 2007 gaf de National Endowment for the Arts deze waarschuwing toen het internet en elektronische media tot bloei kwamen:

Wat de voordelen van de nieuwe elektronische media ook mogen zijn, ze bieden geen meetbare vervanging voor de intellectuele en persoonlijke ontwikkeling die op gang komt en wordt ondersteund door veelvuldig lezen…. De algemene achteruitgang in het lezen is niet alleen een culturele kwestie.... Het is een ernstig nationaal probleem. Als Amerika in het huidige tempo de gewoonte van regelmatig lezen blijft verliezen, zal de natie aanzienlijke economische, sociale en maatschappelijke tegenslagen lijden. (“To Read or Not To Read: A Question of National Consequence,” Arts.gov)

Uit een recent onderzoek van Pew Research Center bleek dat de helft van alle Amerikaanse volwassenen het afgelopen jaar niet eens één volledig boek had gelezen. Toch kan lezen stress verminderen, ons voorbereiden op een goede nachtrust, depressie helpen bestrijden en zelfs onze hersenen versterken. (“Benefits of Reading Books: How It Can Positively Affect Your Life”, Healthline.com, 15 oktober 2019). En er is geen boek van 500 pagina’s voor nodig om ons voordelen te brengen: Een studie van Harvard Business Review ontdekte dat lezen gedurende slechts zes minuten stress met 68 procent kan verminderen (“For Those Who Want to Lead, Read”, 15 augustus 2012). Met een beetje lezen komt u al een heel eind.

De apostel Paulus waarschuwde dat “… in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken” (2 Timotheüs 3:1). Het woord “zware” is vertaald van een Grieks woord dat betekent onderdrukken of ergeren – met andere woorden, er wordt voorspeld dat de eindtijd stress en angst zal brengen. Zien we, nu we zelf aan het worstelen zijn in deze moeilijke dagen, een duidelijk behulpzame strategie over het hoofd? Het lezen van boeken kan ons helpen om weer evenwicht en rust te vinden in onze geest.

MOEDIG UW KINDEREN AAN OM TE LEZEN

Echt onderwijs gaat over het ontwikkelen van een dorst naar waarheid en leren van de geschiedenis om de uitdagingen van de toekomst met succes aan te gaan. Dat doet u door te lezen. Is het dan, aangezien het lezen afneemt, een wonder dat onze wereld zo verward raakt over basiswetenschap en biologie? Is het niet schokkend dat zo velen niet in staat zijn om rationeel te denken en onderscheid te maken tussen waarheid en ‘nepnieuws’? Zijn we verbaasd dat zovelen een gemeenschappelijk gevoel voor cultuur, fatsoen en hoffelijkheid missen? We leren deze dingen door te lezen.

We kunnen niet de hele wereld veranderen, maar we kunnen onszelf veranderen en we kunnen onze kinderen helpen de waarde in te zien van boeken als onderdeel van hun leven. Geef het goede voorbeeld: als u in de verleiding komt om op uw telefoon te scrollen, pak dan in plaats daarvan een boek. Leg boeken binnen handbereik van uw bank of luie stoel – niet alleen op een plank, waar u misschien in de verleiding komt om ze ‘onaangeraakt’ te laten staan. Creëer een warme en comfortabele sfeer met strategisch geplaatste lampen voor goede verlichting. En ten slotte, lees gewoon, al is het maar voor zes minuten.

Als u heel kleine kinderen hebt, lees dan samen met hen. Het is goed voor hun hersenen en de onderlinge relatie die u hiermee creëert is onbetaalbaar. “Interacties tussen ouder en kind door samen te lezen bevorderen de taalontwikkeling en geletterdheid en kunnen ook gunstig zijn voor vriendschappen, succes op school en andere resultaten van kinderontwikkeling op latere leeftijd” (“Reading print books to toddlers is better than e-books”, MichiganMedicine.org, 3 december 2021). Trap niet in de val om uw tablet of mobieltje de oppas van uw kind te laten zijn. Hoewel een paar minuten afleiding met een spelletje of foto’s op een smartphone prima kan zijn, hebben de hersenen van een kind meer stimulatie nodig dan dergelijke media bieden. Toch besteden peuters volgens MichiganMedicine.org gemiddeld meer dan twee uur per dag aan het gebruik van digitale media!

Voorlezen creëert een sterke band tussen u en uw kinderen. Het is zowel geruststellend voor hen als goed voor hun ontwikkeling en gezondheid op lange termijn, zoals blijkt uit een rapport van het Child Mind Institute: “De zintuiglijke ervaringen van samenzitten met een verzorger, het horen van die vertrouwde stem en het voelen van een boek in hun handen zijn allemaal belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen” (“Why Is It Important to Read to Your Child?”, ChildMind.org, 27 oktober 2023). Zoals dr. Laura Phillips, senior directeur van het Learning and Development Center at the Child Mind Institute ook aangeeft: “Een boek horen via Alexa [NL-red.: een spraakassistent op social media] geeft kinderen niet hetzelfde holistische [of: allesomvattende] voordeel.”

LEES HET BOEK

In alles is het van vitaal belang om het goede van het slechte te kunnen onderscheiden. Harry Potter van J.K. Rowling is bijvoorbeeld de best verkochte fictiereeks aller tijden. Velen houden van de boeken omdat ze zo boeiend geschreven zijn, en daar zijn veel opvoeders en ouders blij mee; wat is er niet leuk aan als kinderen aan het lezen worden gezet? Maar moeten we onze kinderen aanmoedigen om verhalen te lezen die hekserij en demonenverering ophemelen? Of moeten we onderscheidingsvermogen ontwikkelen in waarmee wij onze geest voeden en de literatuur die we aan onze kinderen geven?

Het antwoord is eenvoudig en te vinden in het boek der boeken, de Bijbel. Zelfs de naam zegt hoe belangrijk hij is : Het woord Bijbel komt van het Latijnse biblion, dat simpelweg ‘boek’ betekent. En wat zegt ‘het Boek’ over wat we in onze gedachten moeten opnemen? De apostel Paulus legde uit: “Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat” (Filippenzen 4:8). We moeten onze gedachten vullen met dingen van waarde en waarheid, en Gods woord bepaalt wat waarheid is. Zoals Jezus Christus in een gebed tot de Vader zei: “Heilig hen door Uw waarheid; Uw woord is de waarheid” (Johannes 17:17).

Om een succesvol leven te leiden en onze kinderen succesvol op te voeden, moeten de woorden van God onze gedachten doordringen. Dat betekent niet dat de Bijbel het enige boek moet zijn dat we ooit lezen, maar het betekent wel dat we er dagelijks uit moeten lezen. Paulus zei: “Beijver u om uzelf welbeproefd voor God te stellen, als een arbeider die zich niet hoeft te schamen en die het Woord van de waarheid recht snijdt” (2 Timotheüs 2:15). Zonder een standaard van waarheid om ons leven te leiden en onze kinderen te onderwijzen – en zonder dagelijks uit die standaard te lezen om ons leiding en bemoediging te geven – zullen we stuurloos zijn in een cultuur die de weg kwijt is.

Bijna drieduizend jaar geleden schreef de wijze koning Salomo: “Een verstandig hart zoekt kennis, maar de mond van dwazen voedt zich met dwaasheid” (Spreuken 15:14). Lezen is fundamenteel. Het is van vitaal belang voor onze groei, onze gezondheid en onze toekomst. Het is cruciaal voor het opleiden van de volgende generatie.

Neem de tijd om de gewoonte te ontwikkelen en te onderhouden om boeken te lezen – vooral het belangrijkste Boek.