De eeuwenoude vastberadenheid van één man werkt nog steeds na in de moderne wereld.

Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “The Wrestling Match that Changed History” door J. Davy Crockett III, verschenen in het Tomorrows Worldmagazine van juli-augustus 2024.

Worstelen is een fascinerende sport waarmee fysieke kracht, vaardigheid en vasthoudendheid gemoeid zijn, waarbij strijdenden ernaar streven hun tegenstanders op de mat te krijgen en te 'pinnen' zoals dat heet. Professioneel worstelen geniet al generaties lang populariteit en genereerde in 2023 meer dan een miljard dollar aan inkomsten. Deze vorm van worstelen wordt eerder als vermaak dan als een sport beschouwd, maar competitief worstelen is een legitieme sport onder toezicht van de NCAA [National Collegiate Athletic Association, red. NL]; er nemen 395 hogescholen in de Verenigde Staten aan deel, en het is een populair evenement op de Olympische Spelen.

Hoewel het vertoon van vaardigheden in een dergelijke atletische sport de aandacht van miljoenen mensen in beslag neemt, zijn de meeste mensen zich niet bewust van een worstelwedstrijd die lang geleden in het oude Edom plaatsvond. Jakob, de zoon van Izak en kleinzoon van Abraham, keerde als een rijke man met familie en kuddes schapen, geiten en koeien terug naar zijn vaderland, nadat hij twintig jaar bij zijn schoonvader Laban had gewoond. Op deze reis verwachtte hij zijn broer Ezau tegen te komen, van wie hij vervreemd was vanwege een controverse over zijn eerstgeboorterecht, waarvan Ezau vond dat Jakob dit van hem had gestolen (Genesis 25:29-34).

Als reactie hierop voerde Jakob een plan uit om zijn broer gunstig te stemmen en zijn gezin te beschermen (Genesis 32:3–23; 33:1–2). Nadat Jacob zijn familie en bedienden had weggestuurd, nam zijn verhaal een zeer interessante wending:

Maar Jakob bleef alleen achter, en een Man worstelde met hem, totdat de dageraad aanbrak. En toen de Man zag dat Hij hem niet kon overwinnen, raakte Hij zijn heupgewricht aan, zodat het heupgewricht van Jakob ontwricht raakte toen Hij met hem worstelde. En Hij zei: Laat Mij gaan, want de dageraad is aangebroken. Maar hij zei: Ik zal U niet laten gaan, tenzij U mij zegent. En Hij zei tegen hem: Wat is uw naam? En hij antwoordde: Jakob. Toen zei Hij: Uw naam zal voortaan niet meer Jakob luiden, maar Israël [noot HSV: “Israël betekent: strijder met God”] want u hebt met God en met mensen gestreden, en hebt overwonnen. Jakob vroeg daarop: Vertel mij toch Uw Naam. En Hij zei: Waarom vraagt u naar Mijn Naam? En Hij zegende hem daar. En Jakob gaf die plaats de naam Pniël [noot HSV: “Pniël betekent: aangezicht van God”]. Want, zei hij, ik heb God gezien van aangezicht tot aangezicht, en mijn leven is gered. (vv. 24-30)

Vanaf dit punt komt de naam Israël prominent voor in de Bijbel. God werkte met Jakob/Israël, en de nakomelingen van zijn twaalf zonen werden de natie Israël, door God gekozen om een voorbeeld voor de wereld te zijn van Zijn manier van leven.

Beloften die betrekking hebben op de huidige tijd

Waarom zou God met Jakob 'worstelen'? Hij legt uit: "Ik, de HEERE, doorgrond het hart, beproef de nieren, en dat om ieder te geven overeenkomstig zijn wegen, overeenkomstig de vrucht van zijn daden" (Jeremia 17:10). Waarom? "Want de HEERE straft wie Hij liefheeft, zoals een vader doet met de zoon die hij goedgezind is" (Spreuken 3:12). Jakob had fysieke beproevingen en testen doorstaan. Toen, op dit kwetsbare moment in zijn leven, kwam er een krachtmeting met God. Dit onthulde symbolisch zijn volhardende karakter, dat God zou gebruiken bij het uitvoeren van Zijn plan voor de mensheid.

Dit alles maakte deel uit van Gods belofte aan de rechtvaardige Abraham:

Ik zal u tot een groot volk maken, u zegenen en uw naam groot maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden. (Genesis 12:2-3)

De Bijbel vertelt het verhaal van Gods interactie met Israël en de gebeurtenissen die leidden tot de geboorte van Jezus Christus als de Verlosser van de mensheid. De fysieke strijd in de wildernis tussen Jakob en Degene die de Messias werd, was een gedenkwaardige gebeurtenis voor het vestigen van Israël als het instrument dat God zou gebruiken om Zijn plan uit te voeren.

Naties zijn groot geworden gezinnen. De naties die nu het Midden-Oosten bezetten behoren tot de afstammelingen van die oude families, wier conflicten en controverses tot op de dag van vandaag voortduren. Deze hardnekkige problemen zullen pas worden opgelost wanneer Jezus Christus terugkeert in macht en glorie als de Koning der koningen en Vredevorst om Zijn koninkrijk te vestigen.