Sociale problemen hebben geestelijke oorzaken – en vereisen Bijbelse oplossingen.

Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “An Overlooked Litany of Licentiousness” door J. Davy Crockett III, verschenen in het Tomorrows World magazine van mei-juni 2024.

Terwijl journalisten, experts en podcasters de omstandigheden op het wereldtoneel onderzoeken, analyseren zij zaken die de persoonlijke vrijheid, de economie, nationale defensie, volksgezondheid en andere belangrijke gebieden, die van invloed zijn op onze kwaliteit van leven, bedreigen. Ze denken na over de onderliggende omstandigheden en maken soms opvallende opmerkingen. Politieke vooroordelen vertekenen echter dikwijls hun commentaar.

Er bestaan onbevooroordeelde principes – gebaseerd op eeuwige waarheden die goed en verkeerd gedrag bepalen – maar deze worden meestal over het hoofd gezien. De Bijbel bevat gedragsnormen die, wanneer ze worden gehoorzaamd, grote voordelen met zich meebrengen. Als deze normen niet worden nageleefd, zijn de resultaten rampzalig. Helaas worden deze tijdloze principes steeds minder onderwezen en in de praktijk gebracht.

De problemen die voortvloeien uit het verlaten van deze gevestigde morele normen zijn verschrikkelijk. De verzwakking van de Bijbelse gezinsstructuur – een man aan het hoofd, zijn vrouw aan zijn zijde, en hun kinderen die hun voorbeeld volgen – brengt te veel negatieve gevolgen met zich mee voor de hedendaagse samenleving om deze hier allemaal te bespreken. Verkeerd onderwijs heeft basisvaardigheden ondermijnd door het onderwijzen van ‘sociale rechtvaardigheid’ en ‘kritische theorie’ in plaats van de basiskennis die nodig is om uit te blinken in het leven. Cultureel bederf heeft tot steeds gewelddadigere delicten, agressieve seksuele praktijken en mensenhandel, genderverwarring, drugsverslaving, frauduleuze zakelijke transacties en raciale spanningen geleid. Terwijl burgers wel om oplossingen schreeuwen, lijken overheden niet in staat, of niet bereid te zijn om betekenisvolle veranderingen door te voeren voor de oplossing van deze problemen.

Deze problemen hebben de geschiedenis van de mensheid geplaagd. Koning Salomo schreef ooit: “… Er is niets nieuws onder de zon” en gaf dit principe: “Omdat het vonnis over een slechte daad niet snel geveld wordt, daarom blijft het hart van de mensenkinderen in hen vervuld van kwaaddoen” (Prediker 1:9; 8:11).

De God van de Bijbel somde de voordelen op van gehoorzaamheid aan Zijn gedragsregels en de verschrikkelijke problemen die zich zouden voordoen als Zijn wegen werden veracht of genegeerd. Leviticus 26 en Deuteronomium 28 maken duidelijk dat als een persoon of natie vrede en voorspoed verlangt, gehoorzaamheid aan God niet optioneel is. Laten we, als slechts een van de vele mogelijke voorbeelden, ons concentreren op wat de Bijbel zegt over seksuele promiscuïteit [vrij seksueel verkeer, red. ] en perversie.

DUIDELIJKE VERBODEN

Het zevende Gebod, gevonden in Exodus 20:14 en Deuteronomium 5:18 zegt: “… u zult geen overspel plegen.” Dit maakt duidelijk dat seksuele activiteit buiten het huwelijk een zonde is. Om ons verder te leren hoe deze fundamentele morele wet toe te passen, gaf God Zijn inzettingen. Bijvoorbeeld Leviticus 18:6-18 geeft gedetailleerde instructies die incestueuze seksuele relaties verbieden, terwijl de verzen 20-23 overspel, homoseksualiteit en bestialiteit verbieden. God zegt: “… U mag geen enkele van die gruweldaden doen, de ingezetene van het land niet, en ook de vreemdeling niet die in uw midden verblijft” (v. 26).

Veel andere passages in de Bijbel verbieden ronduit losbandige seksuele praktijken. Maar dit zijn niet louter oudtestamentische instructies. De apostel Paulus beschreef in detail de oorzaak en gevolgen van dergelijk gedrag (Romeinen 1:18–32). Vanuit dit perspectief schreef Paulus aan de kerk in Korinthe, waarbij hij zondige handelingen opsomde waar men mee dient te stoppen als men het Koninkrijk van God wil binnengaan. “Of weet u niet dat onrechtvaardigen het Koninkrijk van God niet zullen beërven? Dwaal niet! Ontuchtplegers, afgodendienaars, overspelers, schandknapen, mannen die met mannen slapen, dieven, hebzuchtigen, dronkaards, lasteraars en rovers zullen het Koninkrijk van God niet beërven” (1 Korinte 6:9-10).

Hij legde verder uit dat deze onrechtvaardige daden vergeven zouden worden na oprecht berouw en de aanvaarding van het offer van Christus voor de vergeving van zonden. Petrus zei het zo: “… Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. Want voor u is de belofte en voor uw kinderen en voor allen die veraf zijn, zovelen als de Heere, onze God, ertoe roepen zal” (Handelingen 2:38–39).

Als we de overweldigende sociale problemen waarmee de samenleving vandaag de dag geconfronteerd wordt moeten oplossen, moet wellustig gedrag worden vervangen door de goddelijke waarden die in de Bijbel worden beschreven. De profeet Micha schreef dat God van ons vereist “… recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig wandelen met uw God” (Micha 6:8). Terwijl u alleen misschien niet in staat bent om de samenleving te herstellen, kunt u uw persoonlijke leven in harmonie brengen met de weg die zegeningen en gemoedsrust brengt.