Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “Dangerous ‘Christianity’” door Rod McNair, verschenen in het Tomorrows World magazine van september-oktober 2024.

Is het christendom gevaarlijk? Deze vraag lijkt misschien absurd. Het christendom propageert immers het liefhebben van uw naaste, het toekeren van de andere wang en het tonen van barmhartigheid aan uw vijanden. Hoe kan dat gevaarlijk zijn?

Maar de laatste jaren is er een groeiend narratief dat aloude christelijke tradities niet bevorderlijk zijn voor de samenleving – en misschien zelfs wel actief schadelijk zijn. Als u een paar decennia hebt geleefd, dan hebt u deze verschuiving waarschijnlijk opgemerkt, en het is schokkend. Volgens dit narratief is het christendom niet inclusief, barmhartig of bij de tijd, noch staat het aan de ‘goede kant van de geschiedenis’. Er is geen eind aan de lijst met kritiek.

Toch hebben op de Bijbel gebaseerde tradities eeuwenlang de ruggengraat gevormd van de westerse beschaving. Als u bedenkt dat Jezus Christus barmhartigheid, liefde en aandacht voor onze naasten onderwees, hoe kan het dan dat het christendom langzamerhand als vijand wordt gezien? Wat heeft deze extreme verandering veroorzaakt in hoe ‘s werelds meest verspreide religie door zo velen wordt gezien?

Culturele verschuivingen vinden niet van de ene op de andere dag of in een vacuüm plaats. Er zijn redenen voor de drastische veranderingen die we in de samenleving waarnemen  ̶  en voor de groeiende trend van vijandigheid tegen het christendom. Wat moeten we van deze trend denken? Waarom gebeurt dit? En, nog belangrijker, wat moeten we eraan doen? De antwoorden zijn niet voor de hand liggend, maar wel Bijbels.

TOENEMENDE VERVOLGING

Hoewel sommigen het christendom als gevaarlijk beschouwen, staat het buiten kijf dat het christendom zelf onder vuur ligt. Wereldwijd noemen ongeveer 2,5 miljard mensen zichzelf christen en 365 miljoen van hen leven in landen waar ze “veel vervolging of discriminatie” ervaren, volgens Christianity Today (“The 50 Countries Where It’s Hardest to Follow Jesus in 2024”, 17 januari 2024).

Het is gemakkelijk om dit te negeren als we comfortabel leven in de westerse wereld, ver weg van dergelijke vervolging, en genieten van veel meer vrijheid. Maar er zijn tekenen dat deze vrijheden afnemen, zelfs in het Westen, en er zou wel eens een grotere vervolging in het verschiet kunnen liggen.

In Canada maken sommige wetgevers zich sterk voor wetgeving die haatzaaien breder definieert dan ooit tevoren. In Schotland is dergelijke wetgeving al aangenomen. In Finland werd een parlementslid, Päivi Räsänen, in 2022 voor het gerecht gedaagd voor een ‘haatmisdrijf’ in verband met de Bijbel. Mevrouw Räsänen werd beschuldigd van het maken van denigrerende opmerkingen over homoseksuelen door Romeinen 1:24-27 te citeren. Toch verwoordde ze gewoon wat de Bijbel zegt. De Bijbel zelf staat terecht.

Dit zou iedereen aan moeten gaan die zichzelf christen beschouwt. ReligiousFreedomInstitute.org vatte het goed samen: “De vervolging van Räsänen deed niets anders dan een logische conclusie trekken uit de ideologische verschuiving die zich in de loop van de laatste decennia heeft voorgedaan, niet alleen in Finland maar ook in de Verenigde Staten, Canada en de rest van West-Europa. In het Westen van vandaag... nu dit soort instinctieve secularistische progressiviteit de culturele norm is geworden, is Romeinen 1:24-27 haatzaaien” (“The Bible as Hate Speech?”, 1 april 2022).

Dus wat moet u doen als de samenleving uw geloofssysteem als gevaarlijk bestempelt en het voor u steeds gevaarlijker wordt om het te praktiseren? Laten we eens kijken naar drie acties die we kunnen en moeten ondernemen nu de vijandigheid van de wereld tegenover Bijbelse waarden blijft groeien.

LEEF VOLGENS HET WOORD VAN GOD

Dit lijkt misschien overdreven simplistisch, maar zie het voor de hand liggende niet over het hoofd; zorg ervoor dat u leeft volgens de Bijbel en dat u leeft als een Christen. Dat betekent dat we om zo te zeggen ons geestelijke huis op orde moeten hebben. De apostel Petrus legde dit uit in zijn eerste brief:

"Als u smaad wordt aangedaan om de Naam van Christus, dan bent u zalig, want de Geest van de heerlijkheid en van God rust op u. Wat hen betreft wordt Hij wel gelasterd, maar wat u betreft wordt Hij verheerlijkt. Maar laat niemand van u lijden als een moordenaar of dief, of kwaaddoener, of als iemand die zich met de zaken van iemand anders bemoeit. Als iemand echter als christen lijdt, laat hij zich daarvoor niet schamen, maar God in dit opzicht verheerlijken" (1 Petrus 4:14-16).

Zichzelf ‘Christen’ noemen maakt niet dat het zo is, zoals we in zoveel ‘Christelijk’ gedrag zien (zie Mattheüs 7:21). Onderzoeker George Barna ontdekte dat “het voorkomen van een Bijbels wereldbeeld in de Verenigde Staten al vijf opeenvolgende generaties is afgenomen, en het aantal volwassenen met een Bijbels wereldbeeld in die tijd gekelderd is van 12% naar het huidige niveau van 4%. En deze verschuiving onder jongere generaties luidt een ‘nieuwe moraliteit’ in die nu door de meerderheid van alle Amerikaanse volwassenen wordt omarmd” (“CRC Study Shows Younger Generations Reject Biblical Worldview, Ushering in ‘New Morality’”, Arizona Christian University, 28 mei 2024).

Dit is geen nieuw probleem. Een eeuw geleden schreef professor Rufus M. Jones: “Als Christus misschien zelf door Zijn latere volgelingen als het model en patroon van de nieuwe weg was genomen en er een serieuze poging was gedaan om Zijn leven en leer als de standaard en norm voor de Kerk te stellen, dan zou het christendom iets heel anders zijn geweest dan het is geworden” (The Church’s Debt to Heretics, 1924, pp. 15-16). En de negentiende-eeuwse filosoof en theoloog Søren Kierkegaard formuleerde het nog duidelijker: “Het Christendom van het Nieuwe Testament bestaat gewoon niet” (Kierkegaards Aanval op het ‘Christendom’, vertaald door Walter Lowrie, 1946, pp. 32-33). Eenvoudig gezegd, het onderricht van Jezus is door de eeuwen heen verwaterd met leugens en compromissen.

Dus als het christendom gevaarlijk, giftig en verzwakt is, dan zou u denken dat de vijanden ervan opgelucht zouden zijn dat er maar heel weinig christenen zijn die het christendom daadwerkelijk praktiseren. Toch gaan christenen gevaarlijke tijden tegemoet die nog gevaarlijker zullen worden. Dit zou ons niet moeten verbazen; Jezus Christus waarschuwde Zijn discipelen zelfs over hoe ze met zulke tijden om moesten gaan: “Toen Hij op de Olijfberg zat, gingen de discipelen naar Hem toe toen zij alleen waren, en zeiden: Zeg ons, wanneer zullen deze dingen gebeuren? En wat is het teken van Uw komst en van de voleinding van de wereld? En Jezus antwoordde en zei tegen hen: Pas op dat niemand u misleidt. Want velen zullen komen onder Mijn naam en zeggen: Ik ben de Christus; en zij zullen velen misleiden” (Mattheüs 24:3-5).

Het kan gemakkelijk zijn om hier overheen te lezen, maar Jezus zei dat velen in Zijn naam zouden komen – terwijl ze geloof in Hem zouden belijden en Hem zelfs zouden claimen als hun Heer – maar dat ze velen zouden misleiden. We moeten begrijpen dat velen die de naam van Christus gebruiken niet Zijn ware volgelingen zijn. We moeten in staat zijn om vals christendom te herkennen.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat er tegenwoordig veel valse christenen in onze wereld zijn. Als we echt de discipelen van Christus willen zijn, moeten we uitzoeken wat de Bijbel zegt en ons leven daarop afstemmen. Christus zei tegen Zijn discipelen: “… Ik [zal] Mijn gemeente bouwen, en de poorten van de hel zullen haar niet overweldigen” (Mattheüs 16:18). Met andere woorden, de gemeente of kerk van Jezus Christus, die Hij zelf heeft gebouwd, zal nooit uitsterven, zelfs als de meerderheid van de zelfbenoemde ‘christenen’ Hem niet volgt.

Heeft Jezus ons instructies nagelaten over wat echte christenen moeten doen als de wereld om hen heen hun geloof als gevaarlijk beschouwt? Dat heeft Hij, en één van die instructies is voor de meesten erg moeilijk te accepteren: christenen moeten zich niet mengen in de politiek van deze wereld.

VERTROUW NIET OP DE POLITIEK

Wanneer politici ernaar streven om uw religieuze vrijheden met voeten te treden, kan het verleidelijk zijn om terug te vechten en een politieke oplossing te zoeken. Vooral in de V.S. wenden sommigen zich tot wat zij noemen ‘Christelijk Nationalisme’. De beweging is divers en moeilijk te beperken tot één definitie, maar Christianity Today zegt het volgende: “Christelijk nationalisme is het geloof dat de Amerikaanse natie gedefinieerd wordt door het christendom en dat de overheid actieve stappen zou moeten ondernemen om dit zo te houden” (“What is Christian Nationalism?”, 3 februari 2021).

Zouden volgelingen van Jezus Christus Christelijk Nationalisme moeten steunen? Als u het nieuws volgt, dan kent u de slechte pers die het christendom van veel kanten krijgt. Toch verkondigen sommige politici dat hun christendom en hun politieke standpunten niet alleen verenigbaar zijn – ze zijn onafscheidelijk. Toen Josh Hawley, Republikeins senator uit Missouri, zijn christelijk-nationalistische overtuigingen vertelde aan collega-conservatieven, ontketende hij een vuurstorm. “Sommigen zullen nu zeggen dat ik Amerika een christelijke natie noem”, zei hij. “En dat doe ik ook. En sommigen zullen zeggen dat ik pleit voor Christelijk Nationalisme. En dat doe ik ook.... mijn vraag is, is er een andere keuze die beter is?” (”Josh Hawley Doubles Down on Christian Nationalism Remarks,” Newsweek, 10 juli 2024).

Tegenstanders wezen al snel op het beroemde Verdrag van Tripoli, dat in 1797 door president John Adams werd ondertekend en waarin stond: “De regering van de Verenigde Staten van Amerika is in geen enkel opzicht gegrondvest op de christelijke godsdienst”. Interessant genoeg komt die zin niet voor in de Arabische vertaling van het verdrag, waardoor het moeilijk is om deze te verklaren als een poging om de Noord-Afrikaanse Moslims te sussen met wie het verdrag werd ondertekend. Bijna vanaf het allereerste begin van de V.S. hebben partijen heen en weer betoogd over de vraag of hun natie nu wel of niet een ‘christelijke’ natie zou moeten zijn.

Als u zich zorgen maakt over de rechten van oprechte christenen die met voeten worden getreden en u de erosie van Bijbelse waarden in de samenleving betreurt, dan is het begrijpelijk dat u verwantschap voelt met degenen die proberen terug te vechten tegen deze lawine. Misschien wil u zelfs politiek betrokken raken. Maar vraag uzelf eens af – wil God dat u gelooft in politieke bewegingen? We zijn dankbaar voor leiders in onze regeringen die Bijbelse waarden ondersteunen – maar zullen politieke bewegingen echt onze problemen oplossen? Natuurlijk niet.

Jezus Christus stond onder enorme druk om terug te vechten tegen de politieke krachten van Zijn tijd. Maar let op wat Hij zei toen Hij werd ondervraagd door de Romeinse gouverneur Pontius Pilatus: “Jezus antwoordde: Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld. Als Mijn Koninkrijk van deze wereld was, zouden Mijn dienaars gestreden hebben, opdat Ik niet aan de Joden overgeleverd zou worden, maar nu is Mijn Koninkrijk niet van hier” (Johannes 18:36). God wil niet dat we betrokken raken bij de politieke geschillen van deze wereld. Hij wil niet dat we fysiek of politiek strijd voeren met onze tegenstanders.

Dit brengt ons bij de ironie achter de sterkste doelen van het ‘Christelijk Nationalisme’. Terwijl sommigen beweren dat de machinerie van de natie politiek moet worden aangegrepen om het land meer ‘christelijk’ te maken, zegt Jezus’ eigen instructie en benadering ons dat we niet betrokken moeten raken bij dergelijke wereldse krachtmetingen. Het ‘christendom’ van deze voorstanders verschilt duidelijk van dat van hun Heiland!

EEN GEPROFETEERDE ‘CHRISTELIJKE’ POLITIEKE MACHT?

Toch onthult Bijbelprofetie dat er aan het einde van dit tijdperk een soortgelijke maar misleidende beweging in de wereld zal opkomen. Deze zal worden geleid door een charismatische leider uit Europa, die wordt geportretteerd als een verlosser en verdediger van christelijke waarden – en hij zal miljarden mensen voor zijn valse zaak winnen. Let op hoe de Bijbel deze leider beschrijft: “En ik zag een ander beest opkomen, uit de aarde, en het had twee horens, als die van het Lam, maar het sprak als de draak” (Openbaring 13:11).

Deze valse religieuze leider zal beweren christen te zijn en “twee horens, als die van het Lam” te hebben – een symbool van Jezus. Maar hij zal spreken als een draak – Satan de duivel (zie Openbaring 12:9). Zijn woorden en onderricht zullen niet in overeenstemming zijn met de Bijbel.

Wat zal deze leider doen? We lezen dat hij [namelijk het beest] “… grote tekenen [doet], zodat het zelfs vuur uit de hemel laat neerkomen op de aarde, voor de ogen van de mensen. En het misleidt hen die op de aarde wonen door middel van de tekenen die het gegeven zijn te doen…”, “En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd” (Openbaring 13:13-14, 16).

Volgens het verslag van Markus van Jezus’ Olijfbergprofetie zal deze wereldwijde misleiding groot genoeg zijn “om  ̶  als het mogelijk zou zijn  ̶  ook de uitverkorenen te misleiden” (Markus 13:22). Dit zal een extreem gevaarlijke tijd zijn voor onvervalste Christenen – de gevaarlijkste tijd in de hele geschiedenis.

Johannes beschrijft dit valse religieuze systeem ook als een vrouw die op een beest zit. De Bijbel gebruikt vaak een vrouw om een kerk te symboliseren. Let op:

"… En ik zag een vrouw zitten op een scharlakenrood beest, dat vol van godslasterlijke namen was, met zeven koppen en tien horens. En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken, en getooid met goud, edelgesteente en parels, en zij had een gouden drinkbeker in haar hand, vol van gruwelen en van onreinheid van haar hoererij. En op haar voorhoofd stond een naam geschreven: Geheimenis, het grote Babylon, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de. En ik zag dat de vrouw dronken was van het bloed van de heiligen, en van het bloed van de getuigen van Jezus…” (Openbaring 17:3-6).

Het valse christendom is gevaarlijk – het zal ware dienaren van God ter dood brengen, godsdienstvrijheid ontnemen en gehoorzaamheid met geweld afdwingen. Zijn valse profeet, in samenwerking met een politieke en militaire leider die de Bijbel “het beest” noemt, zal ongekend lijden over onze wereld brengen.

Let op wat Johannes later schreef: “En ik zag het beest en de koningen van de aarde en hun legers bijeenverzameld om oorlog te voeren tegen Hem Die op het paard zat, en tegen Zijn leger” (Openbaring 19:19). Dit verbond tussen kerk en staat zal letterlijk oorlog voeren tegen de terugkerende Christus – maar het zal geen partij voor Hem zijn. Degene die op het paard zit, Jezus Christus, zal in glorie en macht terugkeren om deze opstand neer te slaan, zoals Johannes heeft opgetekend: “En het beest werd gegrepen, en met hem de valse profeet, die in zijn tegenwoordigheid de tekenen gedaan had, waardoor hij hen misleid had die het merkteken van het beest ontvangen hadden en die zijn beeld aanbeden hadden. Deze twee werden levend geworpen in de poel van vuur, die van zwavel brandt” (Openbaring 19:20).

Nu de samenleving steeds vijandiger wordt tegen het ware christendom, zullen de ware volgelingen van Christus merken dat ze in steeds gevaarlijkere tijden leven. Dus, wat moeten we doen? We moeten ons leven in alle opzichten volledig afstemmen op Christus – en daarbij weigeren om betrokken te raken bij politieke bewegingen.

LAAT CHRISTUS ONZE BESCHERMER ZIJN

Zoals gezegd, gebruikt het boek Openbaring een hoerige vrouw om een valse kerk aan het einde van dit tijdperk te symboliseren. Maar het gebruikt ook het beeld van een kuise en zuivere vrouw om Gods trouwe, ware Kerk te verbeelden. Wat zegt het over die Kerk?

Openbaring geeft een kijkje achter de schermen van een kosmische oorlog die nog moet komen, wanneer Satan de duivel tegen God Zelf zal vechten. “Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog. Maar zij waren niet sterk genoeg… En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en Satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen” (Openbaring 12:7-9).

Onthoud dat de valse kerk, die miljarden zal misleiden, beïnvloed zal worden door de draak. Daarom zijn zoveel christenen in de laatste dagen slechts christenen in naam: Ze zijn misleid om een namaakreligie te accepteren. Gods volk heeft al lang te maken met de verleiding om zich af te keren van Gods ware wegen en door mensen bedachte oplossingen te accepteren voor problemen die alleen hun Heer werkelijk kan oplossen.

Maar zij die Christus werkelijk volgen zullen beschermd worden tegen vernietiging en verwoesting. God zal hen bescherming bieden op aarde in een plaats van veiligheid.

"En zodra de draak zag dat hij op de aarde was neergeworpen, ging hij de vrouw vervolgen die het mannelijke Kind gebaard had. En aan de vrouw werden twee vleugels van een grote arend gegeven, opdat zij naar de woestijn zou vliegen, naar haar plaats, waar zij gevoed wordt, een tijd en tijden en een halve tijd, buiten het gezicht van de slang" (Openbaring 12:13-14).

ZULLEN CHRISTENEN ‘WEGVLIEGEN’?

Sommigen denken ten onrechte dat de Bijbel een ‘opname’ van de Kerk beschrijft, maar hij beschrijft duidelijk een vlucht naar een ‘woestijn’. En de hemel is geen woestijn. De Israëlieten kwamen uit Egypte “op arendsvleugels” (Exodus 19:4), en omdat ze te voet uit Egypte gingen, weten we dat dit symboliseert dat God hun een manier van ontsnappen verschafte – en Hij zal hetzelfde doen als Hij Christenen in de eindtijd redt.

Degenen die beschermd zullen worden tegen de toorn van Satan de duivel zijn degenen die trouw volharden in het vervullen van de opdracht van Jezus Christus aan het einde van dit tijdperk. Johannes gaf de boodschap van Christus door voor Zijn trouwste volgelingen:

"Ik ken uw werken. Zie, Ik heb voor uw ogen een geopende deur gegeven en niemand kan die sluiten, want u hebt weinig kracht en toch hebt u Mijn Woord in acht genomen en Mijn Naam niet verloochend”, “Omdat u het woord van Mijn volharding hebt bewaard, zal Ik ook u bewaren voor het uur van de verzoeking, die over heel de wereld komen zal, om hen die op de aarde wonen te verzoeken. Zie, Ik kom spoedig. Houd vast wat u hebt, opdat niemand uw kroon zal wegnemen" (Openbaring 3:8,10-11).

Als we ware volgelingen van Christus zijn, als we Zijn Geboden gehoorzamen – alle tien – en bedekt zijn met het bloed van Zijn offer en geleid worden door Zijn heilige Geest, belooft Hij voor ons te zorgen. Maar om dan onder Zijn bescherming te staan, moeten we Hem nu onze Heer en Meester laten zijn. We moeten Hem vertrouwen en ons leven aan Hem geven.

Let op wat de profeet Jeremia schreef: “… Vervloekt is de man die vertrouwt op een mens, en die een schepsel tot zijn arm stelt, terwijl zijn hart van de HEERE afwijkt.”, “Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt…” (Jeremia 17:5, 7-8).

Ons volledige vertrouwen moet in onze Verlosser, Jezus Christus, zijn. Hij is onze Rots, onze Beschermer en onze Verlosser en Heiland. Koning David, een man naar Gods eigen hart, herkende dit en  “Hij zei: Ik heb U hartelijk lief, HEERE, mijn sterkte. De HEERE is mijn rots en mijn burcht en mijn Bevrijder, mijn God, mijn rots, tot Wie ik de toevlucht neem, mijn schild en de hoorn van mijn heil, mijn veilige vesting. Ik riep de HEERE aan, Die te prijzen is, en werd verlost van mijn vijanden” (Psalm 18:2-4).

Hoe dankbaar behoren we te zijn dat we een trouwe en liefdevolle Hogepriester hebben! Christus, onze Rots, is onze kracht – en het zal van cruciaal belang zijn om deze waarheid in ons op te nemen voor als de tijden in de komende dagen en jaren moeilijker worden.

Oprecht geloof is niet genoeg. We moeten ons geloof baseren op de Bijbel. Satan bestaat echt en hij is de grote vervalser. Hij is de oorzaak van de verwarring die we in het moderne, mainstream ‘christendom’ aantreffen, en hij zal de chaos en vernietiging veroorzaken die aanstaande zijn. Maar ware Christenen kunnen verzekerd zijn van bescherming onder de hoede van de almachtige God.

OMARM HET WARE CHRISTENDOM

Steeds meer mensen noemen het christendom tegenwoordig gevaarlijk. Maar we moeten onderscheid maken tussen waar en vals christendom. Het valse christendom is echt gevaarlijk  ̶  en zal de wereld naar de rand van de ondergang brengen. Het ware Christendom van Jezus Christus en de Bijbel is de enige echte hoop voor onze wereld. Het leert ons dat Jezus Christus zal terugkeren, Zijn voeten op deze aarde zal zetten en als Koning der koningen zal regeren en de vrede en welvaart zal brengen die we zo hard nodig hebben.

Hoewel er veel valse christenen in de wereld om ons heen zijn, is het onze plicht om Christus oprecht te volgen. We kunnen hiervoor vervolgd worden, maar Hij zal ons leiden en beschermen als we Hem gehoorzamen en ons geloof en vertrouwen in Hem stellen. En we zullen niet misleid worden als er in Europa een machtige valse religieuze leider opstaat, die zichzelf christen noemt, maar zich verbindt met een kwaadaardige politieke leider die de Bijbel “het beest” noemt. Hoewel deze komende valse leider zelfs tekenen en wonderen zal verrichten, zullen de ware volgelingen van Jezus zich niet laten misleiden.

Jezus Christus belooft Zijn trouwe en ijverige dienaren te helpen. Zoals David zei: Hij is onze Rots, onze vesting, onze hoge toren. Hij is onze bescherming – en we hebben Zijn bescherming meer dan ooit nodig, want vals christendom is gevaarlijk en zal dat nog meer worden naarmate het einde van dit tijdperk nadert. We moeten alert en wakker zijn om er niet aan ten prooi te vallen. We moeten het ware Christendom met heel ons hart omarmen, in afwachting van de ware hoop voor onze wereld – de belofte van de spoedig komende duizendjarige heerschappij van Christus op aarde. Moge God die dag bespoedigen.