Voldoet u aan de taken die Christus u heeft opgelegd?

Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “To Do and “Ta-Done” door Roger Meyer, verschenen in het Tomorrows World magazine van juli-augustus 2024.

Wie heeft er nog nooit een soort takenlijst [‘to-do list’] gezien  ̶ aan muur, op bureau of koelkast, of in een grappige animatiefilm met personages die zich haasten om dingen gedaan te krijgen? Velen hebben gemerkt dat hun dagelijks leven of werk gedicteerd wordt door een groeiende lijst van aangevinkte items in hun hoofd zo niet op papier of in een spreadsheet. En heel vaak lijkt de 'gedaan'-lijst de 'te doen'-lijst niet zo snel of efficiënt bij te houden als we zouden willen.

De meesten van ons maken lijsten van dingen die we moeten verwezenlijken in ons drukke leven. We moeten afspraken nakomen, projecten voltooien, taken uitvoeren en telefoontjes plegen. We hebben lessen, opdrachten, vergaderingen, seminars, klusjes en allerlei soorten projecten. We kunnen papieren kalenders en hulpmiddelen gebruiken of elektronische om ons te helpen bij het organiseren en prioriteren van onze inspanningen om meer gedaan te krijgen in minder tijd.

De meesten van ons genieten van het gevoel van vervulling en voldoening wanneer we een voltooid item van een lijst kunnen schrappen. Grote projecten met meerdere taken stemmen speciaal tot tevredenheid als ze klaar zijn. Dan kunnen we zeggen: 'Ah! Het is af’. Het geeft ons een goed gevoel – tenminste voor een tijdje, totdat we opnieuw kijken naar onze groeiende lijst met nieuwe taken die gedaan moeten worden. We zouden kunnen zuchten en tegen onszelf zeggen: 'Zoveel te doen, zo weinig tijd!'

Het is wonderbaarlijk en inspirerend om te zien wat God voltooid heeft  Zijn hele ‘gedaan’-’lijst. Zijn projecten en plannen zijn letterlijk universeel qua reikwijdte. God schiep bijvoorbeeld in het begin de hemel en de aarde: “En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis…" (Genesis 1:26). In Genesis 2 zien we dat God deze taken op de zesde dag voltooide en op de zevende rustte: “… En God zegende de zevende dag en heiligde die…" d.w.z. zette deze apart (v.1-3).

God heeft ook een groot werk verricht door de Israëlieten uit Egypte te halen (Exodus 14:31). Een andere uiterst belangrijke taak, voltooid door Jezus Christus, was Zijn daad om ons van onze zonden te verlossen. De Messias werd gekruisigd en terwijl Hij stervende was "… zei Hij: Het is volbracht! En Hij boog het hoofd en gaf de geest" (Johannes 19:30). Die grote taak was volbracht voor onze verlossing en ons behoud.

Gods lijst – en die van ons

Er zijn zoveel andere dingen die God gedaan heeft die genoemd kunnen worden, maar de Bijbel laat ons ook zien wat God nog zal doen. Het is inspirerend om nader te bekijken over wat er nog op Gods 'te doen'-lijst staat. In tegenstelling tot ons, zwakke, tot uitstel geneigde mensen garandeert God wat Hij zal doen. Hij zegt: "… Ja, Ik heb gesproken, Ik zal het ook doen komen. Ik heb het geformeerd, Ik zal het ook doen" (Jesaja 46:11).

We kunnen lezen over de ontzagwekkende dingen die God nog zal doen in de eindtijd, vooral wanneer Jezus Christus terugkeert om het Koninkrijk van God op aarde te vestigen en een einde te maken aan oorlog, misdaad, honger, ziekte, dakloosheid, drugsverslaving en catastrofes van allerlei aard. Satan, de kwaadaardige heerser van deze huidige wereld, zal afgezet en gevangengezet worden (2 Korinthe 4:4 [NBV21]; Openbaring 20:2-3). Onwetendheid en valse kennis zullen vervangen worden door waarheid. God zal de aarde vullen met kennis van Zijn manier van leven. Deze 'te doen'-lijst zal dan 'gedaan'-lijst zijn geworden!

Een belangrijke afweging voor ons is wat er op onze 'te doen'- en 'gedaan'-lijsten staat. Volgen wij Jezus Christus gehoorzaam? Zal Hij tegen ons kunnen zeggen: "… Goed gedaan, goede en trouwe slaaf [“dienaar”, NBV21], over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer" (Mattheüs 25:21, 23)?
De vervulling van veel profetieën over de ‘laatste dagen’ en de eindtijd verschijnt aan de horizon. God zal Zijn gestelde taken volbrengen en ze toevoegen aan Zijn 'gedaan'-lijst.

Meer over dit onderwerp is beschikbaar in onze gratis studieboekjes, zoals Profetie vervuld: Gods hand in wereldgebeurtenissen, Bijbelprofetie begrijpen en Het beest van openbaring: mythe, metafoor of spoedig komende realiteit?  die allemaal beschikbaar zijn op WereldvanMorgen.nl en daar ook besteld kunnen worden.