Leiden uw gevoelens van wrok u naar de ondergang?
Dit is de vertaling van het Engelstalige artikel “Bridges to Nowhere” door Ryan Dawson, verschenen in het Tomorrow’s World magazine van september-oktober 2024.
Waarom zouden mensen een brug naar nergens bouwen? Of ze realiseren zich niet waar ze naar op weg zijn of het zijn gewoon niet de slimste mensen. Helaas hebben de meesten van ons dit op een gegeven moment onbewust gedaan: veel moeite steken in iets dat ons nooit naar een zinvolle bestemming zal brengen.
Hoe hebben we dit gedaan? De kans is groot dat de meesten van ons wel eens wrok koesteren, wat in feite een brug naar nergens is.
De menselijke natuur kan ons ertoe brengen nogal hypocriet te zijn in de manier waarop we omgaan met gekwetste gevoelens. We herkennen misschien dat wanneer andere mensen wrok koesteren, ze het proces van genezing afhouden. Maar wanneer we het om onszelf gaat, houden we ook dikwijls vast aan onze bitterheid, en misleiden we onszelf door te denken dat de gevolgen, voor onszelf, op de een of andere manier anders zullen zijn.
Gevoelens van bitterheid zijn vreselijke tafelgasten; ze hebben een eindeloze eetlust, maar het enige dat ze eten is degene die hen voor het diner heeft uitgenodigd. De lijst met gezondheidsrisico's die samenhangen met het koesteren van wrokgevoelens is lang en alarmerend. Het kan één of alle complicaties inhouden die het gevolg zijn van depressie, zoals chronische vermoeidheid, angst en een verzwakt immuunsysteem. Bovendien kan het koesteren van wrok zelfs leiden tot een verhoogd risico op hart en vaatziekten, omdat de constante stress en negatieve emoties hun tol eisen van ons hart en algehele welzijn. Maar hoewel we intellectueel de duidelijke bijwerkingen van onze gevoelens van bitterheid kunnen begrijpen, vinden we het in de praktijk misschien nog steeds moeilijk om oude pijn los te laten.
Waarom klampen we ons zo vast aan gevoelens waarvan we weten dat ze ons alleen maar pijn doen? Misschien doen we dat omdat het onze pijn is ̶ die gevoelens horen bij ons, en ze loslaten betekent beseffen dat we fout waren om ze te koesteren. Het kan moeilijk zijn om toe te geven dat we misschien fout waren, maar zeker ook om toe te geven dat het misschien beter is, nadat ons onrecht aangedaan is, er vrede mee te krijgen door te vergeven dan dat we blijven mokken of wraak blijven zoeken.
De kosten van onze bruggen
Soms zijn gekwetste gevoelens begrijpelijk, maar zelfs dan is het vasthouden aan die gevoelens in strijd met twee fundamentele Christelijke principes: "Daarom zult u de HEERE, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht" (Deuteronomium 6:5). en "… U zult uw naaste liefhebben als uzelf" (Mattheüs 22:39).
Wanneer we deze principes niet naleven, gaan we dan naar God en bidden we: 'Ik heb het echt verknald ̶ U moet me deze keer echt een lesje leren'? Of vragen we Hem om genadig met ons te zijn? Als we God liefhebben met heel ons hart, dan zal ons hart het Zijne weerspiegelen, dat gevuld is met vergeving en geduld. Als we onze naasten liefhebben als onszelf, zullen we hun hetzelfde niveau van genade geven dat wij van God verlangen ̶ en als we niet echt vergeven vanuit ons hart, zal God onze schulden ook niet vergeven (Mattheüs 18:21-35).
Bij het bouwen van bruggen is er een proces dat landmeetkunde heet, waarbij een landmeter naar een potentiële bouwplaats komt om te zien hoe de weg het beste aangelegd kan worden en om te kiezen welk traject voor een brug gekozen moet worden om tot de gewenste bestemming te komen. Het werk van de landmeter elimineert alle routes die door verraderlijk terrein kunnen gaan. We kunnen dit in ons eigen leven toepassen op die momenten waarop iemands gedrag ons van streek maakt. God zegt ons dat degenen die Hem willen zien, eerst vrede moeten nastreven met alle mensen ̶ en als we dat niet doen, zullen we de eeuwigheid mislopen. (Hebreeën 12:14-17).
Berekenen we de kosten van het koesteren van gevoelens van wrok? We moeten onszelf allemaal afvragen: 'Welke route leidt mij naar Gods Koninkrijk?' Van koers veranderen – alleen al vanwege een molshoop die we als een berg zien – kan ertoe leiden dat we een brug naar nergens bouwen.
Voor meer informatie, bezoek TomorrowsWorld.org om de tv-uitzending “What Is the Greatest Love?” te bekijken. Terwijl u daar bent, kunt u ook behulpzame, gerelateerde artikelen lezen zoals “Overcoming Stress” en “Are You Willing to Change?” [Het laatste artikel staat ook vertaald als “Bent u bereid te veranderen?” op WereldvanMorgen.nl].